Зміст

Консультант

Хронічна стабільна стенокардія Діагноз хронічної стабільної стенокардії встановлюють на підставі симптомів, неінвазивних навантажувальних тестів, які дають змогу виявити ішемію міокарда, і підтвердження коронарного атеросклерозу при коронарографії.

Встановлення етіології мікрогематурії в дорослих Частота безсимптомної мікрогематурії в дорослих становить 0,19–21%. Згідно з Американською урологічною асоціацією клінічно важлива мікрогематурія — наявність трьох або більше еритроцитів у полі зору при великому збільшенні мікроскопа в осаді двох із трьох правильно зібраних зразків сечі.

Біль у ділянці плечового суглоба: причини, діагностика, лікування

Серотоніновий синдром Протягом останніх десяти років розроблено багато препаратів, які діють на серотонінергічну систему головного мозку і застосовуються в лікуванні багатьох захворювань, включаючи емоційні розлади, стани тривожності та агресії, біль, порушення сну й апетиту, мігрень і медикаментозне блювання при хіміотерапії.

РАНДОМІЗОВАНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

Ефекти комбінованого призначення низьких доз аторвастатину і вітаміну Е на маркери запалення і ендотеліальну функцію впацієнтів із серцевою недостатністю У цьому дослідженні ми засвідчили, що 4-тижневе лікування низькою дозою аторвастатину поліпшує вазодилятаторну реакцію артерій передпліччя у відповідь на реактивну гіперемію і послаблює запальний процес через зниження експресії прозапальних цитокінів ІЛ-6, TNF-a і sVCAM-1 у пацієнтів з ішемічною серцевою недостатністю, які мають нормальні рівні холестерину.

VADEMECUM

Aмбулаторне моніторування артеріального тиску Протягом останніх 30 років істотно вдосконалились технічні можливості вимірювання артеріального тиску та діагностики артеріальної гіпертензії.

На закінчення номера

Майже все про кохлеарну імплантацію Першу пряму стимуляцію слухового нерва електродом виконали в 1950-х рр. французько-алжирські хірурги Андре Жорно та Шарль Ері

Медичні проблеми Бетховена: ймовірні причини і диференціальна діагностика

Серпень
2006
Том XXI
Число 2