Зміст

Консультант

Системний склероз / системна склеродермія Системний склероз / системна склеродермія — захворювання сполучної тканини, яке характеризується розвитком аутоімунного процесу, патології судин та фіброзу.

Нейрогенна ортостатична гіпотензія Ортостатична гіпотензія — це зниження систолічного артеріального тиску (АТ) принаймні на 20 мм рт. ст. чи діастолічного артеріального тиску принаймні на 10 мм рт. ст. протягом перших 3 хвилин перебування у вертикальному положенні.

Медицина, яка базується на доказах

Лікування венозної тромбоемболії в онкологічних пацієнтів: роль дальтепарину У цій статті наведено огляд зв'язку між раком та венозною тромбоемболією та ролі дальтепарину в лікуванні венозної тромбоемболії в онкологічних пацієнтів.

Улюблені напої — пити чи не пити? Традиційно офіційна медицина (на відміну від думки широких мас без медичної освіти!) негативно ставилась до вживання будь-яких доз алкоголю, вважаючи їх кроком до пияцтва й алкоголізму із відповідними важкими наслідками для здоров’я.

Vademecum

Лікування негоспітальної пневмонії: балансуючи між ефективністю та вартістю Негоспітальна пневмонія — це пневмонія, на яку пацієнт починає хворіти не в лікарні чи в закладі тривалої опіки. Незважаючи на наявність потужних сучасних антибіотиків і ефективних вакцин, щороку в США виникає 5,6 млн. випадків негоспітальної пневмонії.

Клінічний семінар

Варіанти перебігу і тактика ведення хворих з фібриляцією передсердь Серед порушень серцевого ритму, які трапляються у практиці лікаря, фібриляція передсердь виділяється різноманітністю варіантів перебігу, які, у свою чергу, визначають суттєві особливості ведення хворих.

У фокусі уваги онкологів

Якість життя пацієнтів із раком голови і шиї після лікування високими дозами променевої терапії в комбінації з цетуксимабом або без нього Рак голови і шиї може суттєво впливати на якість життя. Близькість раків голови і шиї до багатьох анатомічних структур, що залучені у важливі аспекти фізіологічних і соціальних функцій, а також супутнє пошкодження тканин при лікуванні цих захворювань може мати значний негативний вплив на якість життя.

На закінчення номера

Деменція: еволюція поняття і його роль у культурі та історії

Січень
2009
Том XXVI
Число 1