ВІЧНІ ПРАВИЛА ПУБЛІЧНОГО ВИСТУПУ

Людина не народжується добрим оратором, це просто неможливо. Навички публічних виступів напрацьовуються поступово, і для того, щоб стати справді добрим оратором, треба постійно працювати над собою. У цій статті наводимо деякі правила виступу перед публікою, які можна назвати “вічними” — вони були актуальними раніше, такими є і сьогодні.

Постійно вказуйте на ключові положення виступу

Знаєте, чому люди, які слухають невмілих ораторів, стомлюються? Тому що ті читають з папірця, говорять невиразно, дивляться у вікно або в підлогу. Проте одна з головних причин — такі оратори говорять плутаючись, перестрибуючи з п’ятого на десяте, не акцентуючи увагу на основних положеннях виступу.

У результаті люди просто не розуміють, що виступаючий хоче сказати. Так от, пам’ятайте, що публіка не знає, про що ви хочете говорити, вона не ознайомлена з вашою манерою говорити, тому намагайтеся швидко і чітко ознайомити публіку з положеннями виступу.

Побудуйте свій виступ таким чином, щоб він був добре структурованим — і не забувайте про основні його положення. Крім того, у кінці обов’язково робіть коротке резюме виступу, формулюючи висновки і положення ще раз. Це допомагає аудиторії зрозуміти і запам’ятати те, про що ви хотіли розповісти.

Установіть зоровий контакт

Не варто дивитися в підлогу, стелю, за вікно. Оратор привертає найбільше уваги, якщо він намагається дивитися в очі слухачам. Звісно, якщо ви промовляєте перед великою аудиторією, то ця порада не дуже актуальна, але якщо ви виступаєте перед своїми колегами або в невеликому залі, це важливо.

Найкраще встановлювати візуальний контакт на кілька секунд, потім переводити погляд на іншого слухача, потім — ще на одного і так далі. Не треба лякати слухачів, уважно вдивляючись у кожного по півгодини — люди будуть відчувати себе ніяково.

Правильна поведінка допоможе вам привернути увагу аудиторії — у слухачів буде складатися враження, що ви виступаєте для кожного з них, а не для всіх разом. До речі, фахівці рекомендують дивитися не прямо в очі, а в ділянку перенісся — погляд для стороннього спостерігача стає “загадковим” і людина не відчуває незручності від того, що йому дивляться прямо в очі.

Говоріть просто

Пам’ятаєте Михайла Горбачова? Він говорив, намагаючись уживати якомога більше “розумних” іноземних слів, проте не казав нічого особливо конкретного. Такі промови дуже стомлюють, і не тільки тому, що сенсу в них не дуже багато, але й тому, що така велика кількість складних слів задурманює мозок, пізніше людина робить висновок, що вона нічого не зрозуміла.

Отже, навіть якщо ви дуже розумна, ерудована людина, яка може використовувати більшість слів зі свого словникового запасу (як ви знаєте, є активний словниковий запас і пасивний — слова, які ви знаєте, але не користуєтеся ними), не треба вбивати публіку ерудицією. Говоріть про складні речі просто, і люди будуть вам вдячні.

До речі, більшість популярних політиків стали такими саме завдяки своїй простій, емоційній мові, з якої завжди було зрозуміло, що ця людина хоче сказати.

Крім того, якщо ви будете говорити монотонно, без жестів і емоцій, то ваша аудиторія просто засне. Навіть якщо ви читаєте текст зі своєї презентації в Power Point, намагайтеся розбавляти своє “читання” поясненнями, додайте виразності.

Вивчіть приміщення

У незнайомому приміщенні виступати завжди складніше, ніж у добре знайомому. Щоб уникнути якихось неприємних несподіванок, відвідайте кімнату або зал, де виступатимете, перед своїм виступом.

Ви зможете таким чином уникнути безлічі технічних проблем (таких, наприклад, що стосуються установки медіа-проектора або температурного режиму приміщення), а також намітити, якої манери ви будете дотримуватися, промовляючи. Наприклад, можна ходити, якщо приміщення дозволяє, або стояти на одному місці.

Крім того, заздалегідь запасіться обладнанням для виступу. Якщо вам потрібен мікрофон і проектор, подбайте про те, щоб до початку виступу вони вже стояли на своїх місцях і не було потреби встановлювати їх після того, як зал буде повним.

Не акцентуйте увагу на мовних помилках

Навіть найкращий оратор може допустити помилки у своїй промові. Може заплестися язик або забутися якесь потрібне слово. У жодному разі не зупиняйтеся, вибачаючись, просто продовжуйте говорити. Якщо ваш виступ цікавий — аудиторія в дев’яти випадках із десяти пропустить “ляп” повз вуха, а в той десятий раз, коли все ж таки хтось зрозуміє, що ви обмовилися, усім буде байдуже, адже слухати вас цікаво.

Більша частина слухачів зазвичай не надає значення помилкам мовця — звісно, якщо ці помилки не дуже серйозні.

Як висновок можна порадити намагатися зробити свій виступ цікавим для людей. Навіть якщо ви розповідаєте про технологічні проблеми при використанні пінобетону для зміцнення корпусу елеватора зерносховища — навіть у такому разі не можна забувати про те, що ваші слухачі — люди, а не бездушні споживачі інформації. Якщо мова буде цікавою, навіть дуже нудну інформацію слухачі запам’ятають.

Підготував Федір Юрочко
на основі матеріалів сайту www.xage.ru