НА ЗАКІНЧЕННЯ НОМЕРА

Як повідомляти погані новини

У кожного з нас у житті бувають моменти, коли ми дізнаємося щось дуже погане — або те, що наша компанія — банкрут, або хтось повідомляє нам про смерть коханої людини. Загалом так є і, так буде. Але буває й так, що у нас самих усе добре, але доводиться повідомляти щось погане своїм друзям/ чи колегам. Це справді складно, і психологи рекомендують використовувати різні способи, які допоможуть підготувати інших до чогось поганого і не відчути себе винуватим.

Крок 1. Будьте готові почуватися погано

Перший крок, до якого варто себе приготувати, коли ви повідомляєте комусь погану новину, — будьте готові почуватися погано. Звичайно, ця новина, ця погана подія може не стосуватися вас особисто, але кому хочеться бути посланцем долі? Напевно, нікому.

Крім того, не завжди треба "підсолоджувати пігулку" — це тільки погіршує ситуацію. Психологи стверджують, що повідомляти погані новини треба без еківоків — людину, яка щойно отримала жахливу новину, навряд чи може це заспокоїти, а ваші недоречні намагання можуть тільки погіршити ситуацію.

Крок 2. Використовуйте попередження

Варто навчитися розуміти вербальні й невербальні знаки і, крім того, навчитися їх передавати. Знову-таки, психологи радять намагатися підготувати людину до поганої новини. Приміром, ви часто бачили у фільмах, як хтось говорить комусь: "Сядь, мені треба тобі щось сказати". Друга людина моментально замовкає, заспокоюється і чекає новини (здебільшого людина починає підозрювати щось лихе).

Такий спосіб і справді доречніший, ніж просто підійти до людини на вечірці і сказати: "Васильку, ти — банкрут". В обох випадках (і з підготовкою, і без неї) Василь почуватиметься жахливо, але "з підготовкою" йому все ж таки буде легше сприйняти звістку про банкрутство.

Крок 3. Говоріть просто

Не варто починати словами: "Есхатологічні проблеми Всесвіту такі, що превалювання смерті над життям не повинно нас хвилювати". Звісно, це іронія, але й справді, повідомляючи погані новини, люди починають здалеку. Іноді настільки здалеку, що потім самі забувають, про що хотіли повідомити.

Отже, говоріть зі співрозмовником просто, по-дружньому, без "розумних" слів. Ораторство недоречне. Кілька слів — і все, ви виконали свій обов'язок.

Крок 4. Допоможіть іншій людині

Так, саме так. Знову ж таки, у тих самих фільмах, якщо трапляється щось погане, герої зазвичай кажуть щось на кшталт: "Якщо буде потрібно, подзвони" або: "Я залишуся з тобою, не переживай". По суті, усе правильно, треба дати людині відчути підтримку. У найгірших ситуаціях саме підтримка і співчуття — це те, що потрібно.

Щоправда, не варто впадати в іншу крайність і обіцяти те, чого ви не можете виконати, — саме це й буде великою помилкою.

Підготував Федір Юрочко
на основі матеріалів сайту www.xage.ru