ЩО ВИ ПОВИННІ ЗНАТИ ПРО ВАКЦИНУ ПРОТИ ВІРУСУ СВИНЯЧОГО ГРИПУ (H1N1).

Питання і відповіді

Alice Park, Newsweek

30 вересня 2009 року Центр із контролю і профілактики захворювань США почав розповсюдження найбільшої кількості вакцин за десятиліття. Загалом у США буде розповсюджено принаймні 251 млн. доз вакцини проти пандемічного вірусу свинячого грипу (H1N1, 2009 року). Вакцину закупив Федеральний уряд США і всі пацієнти будуть провакциновані безкоштовно. Це не є стандартний метод проведення вакцинації проти грипу, але нинішній сезон грипу також не зовсім нормальний. Домінує новий штам вірусу грипу, який спричинив велику кількість випадків захворювання на початку осені, отже в цьому сезоні довелось створювати і тестувати нову (додаткову) вакцину проти ще одного штаму вірусу.

Отже, що треба знати про вакцину проти свинячого грипу.

Коли можна буде отримати вакцинацію проти вірусу свинячого грипу (H1N1 2009 року)?

Першого жовтня 2009 року в США почали розповсюдження перших 3,4 млн. доз вакцини проти грипу H1N1 2009 року. Переважна більшість цих перших вакцин є вакцинами у вигляді назальних спреїв, які містять ослаблений живий вірус грипу H1N1 і вони рекомендуються для здорових людей віком від 2 до 49 років. Вагітні жінки, літні люди і пацієнти з хронічними захворюваннями повинні отримати вакцину у вигляді ін’єкції, яка містить інактивований вірус і яка стала широко доступною в США у другій половині жовтня.

П’ять компаній виробників вакцин щотижня будуть доставляти 20 млн. додаткових доз, доки не буде виконано урядового замовлення (251 млн. доз).

Чи є вакцини проти вірусу свинячого грипу (H1N1, 2009) безпечними?

Так. 15 вересня 2009 року FDA схвалило для застосування у США чотири вакцини проти свинячого грипу (H1N1, 2009) — три версії вакцини для ін’єкційного введення і одну вакцину у вигляді назального спрею. Схвалення вакцин базувалось на ранніх результатах клінічних досліджень, в які залучили сотні здорових дорослих добровольців і які засвідчили, що імунізація була безпечною і ефективною в плані активації доброї імунної реакції до вірусу грипу H1N1. Дослідження на дітях і вагітних жінках ще тривають, але на даний час у цих групах не виявлено серйозних реакцій на введення вакцини.

Вакцина проти пандемічного грипу (H1N1) виготовляється так само, як і вакцина проти сезонного грипу, за винятком того, що для цієї вакцини використовують інший штам вірусу грипу. Отже, для ліцензування вакцини клінічні дослідження не були обов’язковими, адже вакцина проти сезонного грипу не тестується кожного року, тим не менше вважається безпечною. Однак керівники системи охорони здоров’я хотіли перестрахуватись, адже останній раз, коли уряд замовив вакцину проти штаму вірусу H1N1 у 1976 році (вакцинацію отримали 40 млн американців), невдовзі після вакцинації в кількох сотень вакцинованих людей виник синдром Гійєна-Барре, рідкісний неврологічний стан, при якому виникає параліч.

Стосовно нової вакцини таких проблем у плані безпеки не виявили і у 80% привитих людей виникало достатньо антитіл, щоб захистити їх проти вірусу грипу H1N1.

Чому сезонна вакцина проти вірусу грипу не захистить мене проти свинячого грипу H1N1 (2009)?

У стандартній вакцині проти сезонного грипу немає штаму вірусу грипу H1N1 (2009). Якби перші випадки свинячого грипу H1N1 з’явились раніше, скажімо у січні чи лютому 2009 року, а не в кінці березня, тоді новітній штам вірусу грипу міг би стати складовою частиною вакцини проти сезонного грипу цього року. Але ВООЗ приймає рішення в лютому кожного року, які три штами вірусу грипу включити в сезонну вакцину проти грипу. Отже, було надто пізно, щоб в сезонну вакцину потрапив цей новітній штам H1N1 (2009).

Керівники ВООЗ прийняли рішення не переривати технологічний процес виготовлення сезонної вакцини проти грипу, щоб включити в неї цей новітній штам. Це привело б до затримки вчасного проведення імунізації проти сезонного грипу. Таким чином, сезонні вакцини було виготовлено вчасно, а вакцину проти свинячого грипу H1N1 (2009) окремо стали робити «вдогонку». Якщо вірус H1N1 (2009) буде продовжувати циркулювати як один із основних штамів вірусу грипу цієї осені і зими, ВООЗ може прийняти рішення про включення цього штаму в щорічну сезонну вакцину наступного року.

Скільки ін’єкцій вакцини проти грипу H1N1 (2009) я повинен отримати?

Це залежить від вашого віку. З клінічних досліджень цієї нової вакцини проти свинячого грипу зробили припущення, що єдина доза вакцини буде достатньою, щоб захистити дорослих і дітей віком понад 10 років. Це досить добрі новини, оскільки багато спеціалістів вважали, що більшість людей потребуватимуть дві дози вакцини. Отже тепер вдвічі більше людей зможуть отримати вакцинацію замовленими урядом дозами вакцини.

Однак діти віком до 10 років потребуватимуть дві дози нової вакцини, розділені періодом у 21 день. Це відповідає сучасній практиці імунізації цієї вікової групи. Діти вікової групи до 10 років, яким уперше виконали вакцинацію проти сезонного грипу, також отримали дві ін’єкції. Причиною такої практики є те, що імунна система дітей не може так сильно зреагувати на вакцину, як імунна система старших людей. Крім того, малі діти рідше ніж дорослі мали попередню експозицію до вірусу грипу, отже вони не мають залишкового імунітету проти грипу. Отже це означає, що деякі діти в цьому році отримають чотири дози вакцини проти грипу — дві дози вакцини проти сезонного грипу і дві дози проти грипу H1N1 (2009).

Є одночасно два типи вакцин — проти сезонного грипу і проти свинячого грипу H1N1 (2009). Чи можна їх змішувати або вводити перехресно?

Обидва типи вакцин, проти сезонного грипу і грипу H1N1 (2009) існують у двох формах — у вигляді ін’єкції та назального спрею. В ідеалі кожен, хто потребує двох доз будь-якої з цих різних вакцин, повинен дотримуватись тої самої форми інокуляції — ін’єкція або спрей.

Але якщо таке неможливо, то можна вакцини змішувати і вводити перехресно. Наприклад, діти віком до 10 років, яким треба ввести дві дози вакцини проти грипу H1N1 (2009), можуть отримати одну дозу у вигляді спрею і одну дозу у вигляді ін’єкції.

Лише одну комбінацію не рекомендують. Якщо ви потребуєте одночасно введення двох різних вакцин (проти сезонного грипу і проти грипу H1N1 (2009), не вводьте одночасно дві живі вакцини. Тобто, одна з вакцин має бути інактивованою.

Треба наголосити, що вагітні жінки, пацієнти віком до 2 років і понад 49 років, а також пацієнти з хронічними захворюваннями (ІХС, астма чи скомпрометована імунна система) не повинні отримувати вакцину у вигляді спрею. Ін’єкційна версія вакцини, яка зроблена з вбитого вірусу грипу, може вводитись будь-якому пацієнту віком понад 6 місяців.

Назад