Як залагодити конфлікт на роботі

Ви стали уникати свого товариша по службі (однокласника, одногрупника), з яким раніше завжди разом обідали й ходили на футбол. Замість доброзичливості й жартів, які супроводжували ваші стосунки раніше, з’явилися грубі й короткі фрази та холодні погляди.

Бойові порядки розставлено. Виник робочий конфлікт. В ідеалі такі конфлікти варто залагоджувати швидко, тихо й без гучних фанфар для переможця. Однак існує безліч випадковостей-перешкод. Це і особисте его, і репутація, і професійний статус.

Найголовніше у виробничих конфліктах — вийти з них переможцем. Наведемо сім кроків, дотримуючись яких, ви зможете вирішувати такі конфлікти на свою користь.

1. Зберігайте самовладання

Неправильно намагатися вирішити виробничий конфлікт привселюдно, оскільки розсудливість і розважливість вилетять разом із цією справою у вікно. Той, хто хоче успішно впоратися з такою ситуацією, повинен бути стриманим і безпристрасним. Логіка й точний розрахунок — це найкраща зброя. Однак їх неможливо застосувати, коли ваша здатність оцінити ситуацію затуманена панікою й сильними емоціями, які, зрештою, можуть призвести до бійки. Якщо ви хочете вийти переможцем з будь-якого конфлікту, настійно рекомендуємо подумати перед тим, як ви почнете діяти (звичайно, якщо ще є час).

2. Уникайте контактів

Люди, можливо, через свою природу, схильні залагоджувати конфлікти з людьми, з якими вони часто бачаться, якнайскоріше. Проте в разі виробничого конфлікту дуже важливо ігнорувати контакти з цією людиною.

Не ставайте першим, хто запропонує перемир’я. Це можна інтерпретувати не тільки як визнання провини, а й як ознаку слабкості. Тому намагайтеся звикнути до незручностей. У підсумку, як звичайно, ваш опонент перший запропонує перемир’я.

3. Не давайте йому в руки козирі

Відчуваючи злість, ви можете сказати щось грубе й образливе для опонента. Однак усе коли-небудь сказане має властивість забуватися, чого не скажеш про написане.

Тому дуже важливо, щоб ви намагалися ніколи не писати нічого такого, що інкримінує вам вину, наприклад грубих електронних листів. Повірте, якщо ситуація погіршиться, цей лист ще вдарить вас нижче пояса. Чутки, пересуди і недостовірна інформація не мають практично жодної ваги порівняно із задокументованим свідченням ваших проступків.

4. Збирайте плітки про нього

Тепер, коли ви знаєте, чого не треба робити, відкиньтеся на спинку крісла, розслабтеся й почекайте, коли припуститься помилки ваш супротивник.

Обов’язково зберігайте всі електронні листи або повідомлення, які хоч якось можуть йому нашкодити або виставити його в негативному світлі. Виступіть у ролі прокурора й побудуйте найліпше обвинувачення для свого противника-партнера по роботі. Коли настане влучний момент, надайте докази присяжним і судді.

5. Будьте ліпші за нього

Реноме також слід брати до уваги. На роботі (у класі, групі) вас повинні знати як позитивну, дружелюбну, товариську і таку, що заслуговує на довіру, людину.

Намагайтеся бути подалі від вашого товариша по службі, який, на відміну від вас, негативний, суворий, нерішучий і з яким важко спілкуватися. У цьому разі ви завжди буде вигідно відрізнятися від нього. Під час виробничих дебатів намагайтеся грати роль “доброго працівника”.

6. Визначте альянси всередині колективу

“Тримай своїх друзів близько, а своїх ворогів — ще ближче” — мудрість, відома з фільму “Хрещений батько”. Оскільки ви вже точно уявляєте, хто ваш ворог, потрібно зрозуміти, хто ж може вас підтримати під час конфлікту. Власне кажучи, вам слід стримувати себе, щоб не нагрубити “не тій” людині.

Більше того, уникайте спокуси (це може дати вам перевагу) залучити або навіть роздратувати начальство, якому, можливо, ваш конфлікт уже неабияк набрид.

7. Усувайтеся від прямого конфлікту

І, нарешті, вам потрібно намагатися виконувати свою звичайну роботу, не звертаючи уваги на конфлікт. Коли люди почнуть у вас запитувати про проблему, не варто викладати все, аж до дрібниць.

Хай усім здається, що ви все це вже забули, залишили в минулому. Чим більше ви усунетеся від конфлікту, тим скоріше він буде залагоджений (або, можливо, забутий).

Тільки спокій!

Мистецтво залагодження конфліктів і правильне розуміння причинно-наслідкових зв’язків приходить із досвідом. В ідеальному світі будь-яка людина може ужитися з будь-якою іншою. На жаль, ви не живете і не працюєте в такому ідеальному, утопічному світі, тому слід підготуватися до таких проблем і знати, як їх вирішити, захищати свою професійну репутацію й добробут.

Застосовуйте описану тактику для врегулювання виробничих конфліктів, і можете бути упевнені в тому, що вийдете з будь-якої колотнечі, виблискуючи, як срібний долар на сонці.

Підготував Федір Юрочко
на підставі матеріалів сайту www.xage.ru