НА ЗАКІНЧЕННЯ НОМЕРА

Трагічна ситуація польських пацієнтів

img 1

Багато поліклінік. Уся Польща. Й одна й та ж трагічна картина. Черги до лікарів збираються ще вдосвіта. Хворі, переважно літні люди, стоять годинами перед закритими дверями поліклінік. Зайняти місце в черзі на сходах перед поліклінікою о п’ятій годині ранку — це для багатьох пацієнтів єдиний спосіб, щоб потрапити на консультацію до спеціаліста.

У Познані перед поліклінікою сімейних лікарів “Юдим” люди щодня стоять у черзі з 5 або 6 години ранку, щоб записатися на прийом до сімейного лікаря. Запис у вікні реєстрації починається о 7:30, і треба прийти особисто, тому що, коли ви зателефонуєте о 9 годині ранку, коли офіційно починають записувати на прийом за телефоном, про талончик до лікаря можна лише помріяти. Люди вже не вірять, що їм вдасться записатися на прийом за телефоном, і тому приймають рішення “мордуватися” у черзі.

— Це недопустимо, що пацієнт не може нормально прийти і записатися на прийом до лікаря, коли в нього виникає така необхідність, а повинен чекати в довгій черзі, — скаржиться Августин Слупинський (77 років), пацієнт із Познані.

Ми переконалися, що найгірша ситуація в післялікарняних поліклініках. У місті Лодзь першого візиту до дитячого алерголога доводиться чекати півроку, така ж сама ситуація з консультаціями в кардіолога й окуліста. А коли ми дізнаємося про те, що нам потрібна операція з видалення катаракти, то дату операції можуть призначити через два роки.

У поліклініках міста Вроцлав ситуація з консультаціями виглядає подібним чином. Дати візиту до ендокринолога в деяких поліклініках нагадують назви фантастичного фільму — 2020 рік.

— Це жахливо, що твориться в цій країні. При комуні не лише черг не було, ще й ліки для пенсіонерів були безкоштовними, — згадує Тадеуш Серпняк (67 років), пенсіонер із Вроцлава.

Така ж трагічна ситуація в місті Гданьськ. Там Національний фонд охорони здоров’я розірвав контракти з 7 поліклініками, які співпрацюють зі спеціалізованою лікарнею ім. св. Войцеха. Пацієнти в розпачі — те, що вони вже перебували в черзі на прийом до лікаря, пропало. Що скаже з цього приводу міністр охорони здоров’я Польщі Бартош Арлукович (42 роки)? Чи займеться він нарешті цим кошмаром?

Джерело: Wirtualna Polska (http://wiadomosci.wp.pl/kat,8131,title,Dramatyczna-sytuacja-polskich-pacjentow,wid,15800525,wiadomosc.html?ticaid=110f41)