Вправи для вашого мозку

Мозок, як і ваші м’язи, потребує регулярних занять і тренувань. Наведений далі п’ятиденний комплекс вправ для вашого розуму складається із трьох елементів: невеликої зміни для розвитку гнучкості розуму, почуття, на розвиток якого спрямовані вправи, та інструмент критичного мислення, який ви використовуватимете протягом дня для розвитку здорового скептицизму.

У вихідні можете бути таким дурним, яким вам хочеться бути.

Понеділок

Невелика зміна: чистіть зуби слабшою рукою.

Почуття: зір.

Під час перерви на роботі постарайтеся знайти об’єкт і сконцентруйтеся на ньому (наприклад, виберіть якесь дерево). Скільки відтінків кольорів ви бачите на ньому? Скільком із цих кольорів ви можете дати назву?

Постарайтеся згадати якнайбільше словникових асоціацій з деревом, які можна почерпнути, наприклад, у релігії (“сімейне дерево” або “дерево життя”).

Інструмент критичного мислення: принцип Х’юма.

Визначення. Екстраординарні твердження повинні підтверджуватися екстраординарними доказами. Девід Х’юм писав: “Для доказу чуда ніколи не буває досить свідчень, хіба що докази будуть настільки хибні, що перевершуватимуть “надприродністю” саме чудо”. Інакше кажучи, ні від кого не слід приймати дивні твердження, крім випадку, коли вам нададуть незаперечний доказ.

Вівторок

Невелика зміна: вимовляєте довгі слова навпаки.

Почуття: слух.

Протягом дня ви спілкуєтеся з багатьма людьми. Звертайте увагу на зміну форм слів, які вони використають для акцентування уваги на певних словах. Прислухайтеся до слів, які вимовляються підкресленим тоном, і запитайте себе, чому використано ті або інші форми слів.

Інструмент критичного мислення: присяжний із твердими принципами.

Визначення: ретельно розмірковуйте про все почуте або прочитане вами.

Згідно з професором Говардом Габеннешом (Howard Gabennesch), це, можливо, найскладніший метод критичного мислення, оскільки він вимагає “більше прямоти, стриманості, рішучості й навіть сміливості, ніж може собі дозволити більшість із нас”.

Таким чином, будьте готові припустити, що ви чогось не знаєте, що ваш досвід і знання мають межі або що кожній потенційно образливій або огидній заяві властива чеснота.

Середа

Невелика зміна: викиньте калькулятор і робіть усі обчислення в голові.

Почуття: дотик.

Коли ви встали з ліжка або прийшли додому з роботи, закрийте очі й спробуйте робити все із закритими очами, покладаючись тільки на зв’язок між вашим розумом і вашими руками.

Інструмент критичного мислення: адвокат диявола.

Визначення: захист протилежної точки зору як засіб перевірки її законності.

Гра в адвоката диявола допоможе вам перебороти деякі тривалі але потенційно необґрунтовані упереджені думки. Крім того, це допоможе поліпшити вашу здатність до співчуття.

Четвер

Невелика зміна: приймайте душ/ванну в темряві.

Почуття: смак.

Виберіть рецепт страви, що передбачає використання найбільшої кількості інгредієнтів, і приготуйте її. Постарайтеся вибрати страву, яку ви ніколи не їли, але яку завжди хотіли спробувати. Можливо, ви ніколи не пробували страву, приправлену карі, але його аромат вам завжди подобався.

Інструмент критичного мислення: прагматичність.

Визначення. Щоб зрозуміти значення будь-якої запропонованої концепції, розгляньте її наслідки й результати (якщо концепція правдива). Загальна сума цих наслідків і дасть вам повне значення цієї концепції. Це особливо цікаво, коли використається статистика.

Наприклад, організатори серії виступів відомих виконавців “Live Earth” оголосили, що за концертами спостерігали приблизно 2 мільярди людей, або близько однієї третини населення Землі. Зробіть розрахунки й запитайте себе, наскільки правдоподібні такі заяви.

П’ятниця

Невелика зміна: виберіть інший маршрут добирання на роботу.

Почуття: запах

Виберіть одну годину на день і протягом цієї години порахуйте кількість запахів й ароматів, повз які ви проходите. Звертайте увагу на основний елемент у кожному заході і вашу реакцію на нього.

Інструмент критичного мислення: принцип Оккама (мова паралельного програмування).

Визначення. Найпростіше пояснення більшості речей, як звичайно, є найрозумнішим/найправильнішим.

Іноді його також називають “правилом простоти”. Ідея полягає в тому, що не треба робити речі складнішими для розуміння, ніж вони є насправді. Інакше кажучи, спробуйте забрати все зайве з того, що ви чуєте, і робіть правильні висновки.

Вважають, що Альберту Айнштайну належать такі слова: “Усе треба робити таким простим, наскільки це можливо, але не простішим, ніж воно є насправді”.

А як ви тренуєте вашу сіру речовину?

Підготував Федір Юрочко на підставі матеріалів сайту www.xage.ru