МЕДЕКОНОМІКА

Лікарі німецьких шпиталів
готуються до масового страйку

Скорочений виклад

The Lancet, Vol. 379, Issue 9812, January 2012, Pages 206

У кінці січня 2012 року сотні шпиталів у Німеччині почнуть надавати пацієнтам лише базисні медичні послуги, адже, як стверджують лікарі, у них не залишилося жодної іншої альтернативи, лише страйк. На порядку денному — питання про зарплатню та кількість чергувань на місяць.

26 січня страйкувати почнуть близько 50 000 лікарів, які працюють у 600 муніципальних шпиталях по всій Німеччині. Рішення про страйк було прийнято 10 січня 2012 року, коли за це проголосувала переважна більшість членів керівного органу профспілки німецьких лікарів (Marburger Bund). Лікарі визнають, що внаслідок страйку велика кількість пацієнтів не зможуть отримати лікування (ні хірургічного, ні терапевтичного), але страйк залишився єдиним методом змусити владу виконати їх вимоги.

Представник Marburger Bund повідомив: “Просто ми не маємо іншої альтернативи. Страйк — єдиний ефективний шлях спонукати владу дослухатися до наших вимог. Одноденні чи короткотермінові страйки неефективні, тому ми вийдемо на безстроковий страйк, доки наші вимоги не буде виконано”.

Унаслідок страйку пацієнтам буде відмовлено в госпіталізації, суттєво обмежено кількість медичних послуг, операції буде відтерміновано або пацієнтів переведено в інші шпиталі (немуніципальні). Пацієнтам буде гарантовано лише ургентну допомогу.

Лікарі вимагають підвищення зарплати на 6% і зменшення кількості чергувань на місяць. Представник Marburger Bund повідомив, що більше половини лікарів муніципальних шпиталів відпрацьовують до 9 чергувань на місяць. Лікарі вимагають скоротити цю цифру до 4, оскільки на них поклали надмірне навантаження.

У Німеччині є понад 2000 шпиталів, приблизно 600 з них муніципальні. Близько третини з 150 000 лікарів у Німеччині працюють у муніципальних шпиталях. Згідно з повідомленнями, діапазон щомісячних зарплат лікарів становить від 3700 євро (лікарі, які недавно почали працювати) до 7000 євро (лікарі, які займають найвищі посади).

Переговори між Marburger Bund і представниками муніципальної влади тривали кілька місяців, але вони були перервані, коли лікарі відкинули пропозицію влади підвищити їм зарплату на 1,8% (протягом 16 місяців). Представники Marburger Bund заявили, що така пропозиція виглядає насміхом і що таке підвищення не покриває навіть інфляції. Крім того, відомо, що за перші 9 місяців 2011 року прибутки муніципальних шпиталів зросли на 4,2%.

Представники влади стверджують, що вони хочуть уникнути страйку. Однак лікарі відмовляться від страйку лише за однієї умови — коли їх вимоги буде повністю виконано.

Ситуацію ускладнює те, що муніципальні шпиталі відчувають суттєве недофінансування, а майбутнє багатьох шпиталів узагалі досить непевне. В одному з досліджень був зроблений висновок: приблизно 20% муніципальних шпиталів можуть опинитися на межі банкрутства. У багатьох районах Німеччини зменшуються податкові надходження до муніципалітетів і це може призвести до прискорення темпу приватизації шпиталів з метою зменшення фіскального дефіциту.

Німецькі лікарі вже давно скаржаться на недофінансування шпиталів, і за останні роки було кілька страйків працівників галузі охорони здоров’я з вимогами підвищити зарплати і поліпшити умови праці. У 2006 році десятки тисяч лікарів по всій Німеччині вийшли на страйк і таки досягли свого — поліпшення умов праці і підвищення платні.

У вересні 2011 року лікарі університетських шпиталів провели серію 2-годинних страйків, і коли це не дало ефекту, оголосили про безстроковий страйк. Цього страйку вдалось уникнути в останню хвилину, коли представники влади погодилися підвищити платню лікарям університетських шпиталів.

Представники Marburger Bund сподіваються, що такий же сценарій може бути й цього разу, якщо угоду про виконання вимог лікарів буде підписано до 26 січня.

Підготував Володимир Павлюк