ЗАСТОСУВАННЯ ПЛАСТИРУ Орто Евра СУПРОВОДЖУЄТЬСЯ ВЕЛИКОЮ КІЛЬКІСТЮ УСКЛАДНЕНЬ

David Voreacos (Bloomberg.com)

Компанія “Джонсон і Джонсон” заплатила щонайменше 68,7 млн. доларів, щоб владнати сотні судових позовів від жінок, в яких виникли тромбоемболії легеневої артерії, інфаркти міокарда чи інсульти після того, як вони стали застосовувати пластир Орто Евра (Ortho Evra), призначений для запобігання виникненню вагітності. Компанія “Джонсон і Джонсон”, яка є одним із найбільших у світі виробників фармацевтичних препаратів, змогла уникнути безпосередніх судових процесів лише шляхом конфіденційних фінансових компенсацій потерпілим.

У більшості з 562 проаналізованих скарг потерпілі скаржились, що пластирі викликали тромбоз глибоких вен і тромбоемболію легеневої артерії. У деяких випадках потерпілі скаржились на виникнення у них інфарктів міокарда чи інсультів. Проти виробників пластиру Орто Евра було висунуто звинувачення стосовно того, що його застосування викликало смерть 20 жінок.

В одному з випадків постраждалою була Ешлі Льюіс, 17-річна школярка, яка померла у 2003 році. У неї виникла тромбоемболія легеневої артерії після того, як вона застосовувала пластир протягом 6 місяців. Батьки потерпілої не мали ані найменшої гадки про те, що застосування цього пластиру супроводжується якимось суттєвим ризиком для здоров’я.

У багатьох скаргах зроблено припущення, що компанія приховувала чи змінювала дані про ризики високих рівнів естрогенів, які вивільняються при застосуванні пластиру Орто Евра. Цей пластир з’явився на фармацевтичному ринку у 2002 році і відтоді його застосовували понад 5 млн. жінок.

“Безпечний і ефективний засіб”

“Пластир Орто Евра забезпечує жінкам ефективне запобігання виникненню вагітності, якщо його застосовувати відповідно до показань. Пластир Орто Евра є безпечним і ефективним методом гормонального контролю настання вагітності”, — сказала Глорія Вандерхам, прес-секретар одного з підрозділів компанії “Джонсон і Джонсон”. Вона відмовилась коментувати будь-які випадки залагодження судових позовів. Пані Вандерхам лише зазначила, що “компанія “Джонсон і Джонсон” рекомендувала FDA внести деякі зміни в інструкцію щодо застосування цього пластиру і нині визначається, які саме зміни необхідні”. У нинішній інструкції щодо застосування препарату є попередження про те, що при використанні пластиру в жінок виникає на 60% більший рівень естрогенів, ніж при застосуванні типових протизаплідних таблеток, і цей вищий рівень естрогенів збільшує частоту виникнення побічних ефектів. Дослідження засвідчили, що пластир Орто Евра може подвоїти ризик виникнення серйозних венозних тромбів порівняно із застосуванням таблеток.

Компанія “Джонсон і Джонсон”, яка також виготовляє протизаплідні діафрагми і таблетки, розробила пластир як альтернативний гормональний метод запобігання вагітності для жінок, які можуть забувати щоденно приймати таблетки. У щорічному фінансовому звіті компанії “Джонсон і Джонсон” було зазначено, що “відбулося суттєве зниження продаж пластиру Орто Евра через зміни інструкції щодо застосуваня і негативні публікації у пресі про безпеку цього препарату”.

В одному з судових позовів фігурує 25-річний тренер з волейболу Стефані Росфельд, яка померла від інфаркту міокарда у 2004 році після того, як протягом одного місяця застосовувала вказаний пластир. “У цьому випадку є серйозні підстави вважати, що жінка померла від тромбу, який викликав ІМ і був наслідком застосування пластиру. Наші експерти відкинули інші причини смерті”, — заявив адвокат, який представляє інтереси родини померлої.

Юристи, залучені в судові позови проти компанії “Джонсон і Джонсон”, анонімно повідомили, що в типових випадках для залагодження позовів компанія “Джонсон і Джонсон” у разі смерті платить понад 1 млн. доларів, у випадку виникнення тромбозу глибоких вен — від 125 000 до 175 000 доларів і в разі виникнення ТЕЛА — від 140 000 до 300 000 доларів. Ці суми можуть коливатися, залежно від конкретних обставин виникнення ускладнення.

Скорочений виклад підготував Володимир Павлюк