П’ять невідомих фактів про ДНК

Вона є в кожній людині, вона диктує нам, як поводитися, як повинен працювати наш організм, як він повинен розвиватися. Це дезоксирибонуклеїнова кислота, скорочено — ДНК, де міститься генетичний код людини, який робить нас такими, якими ми є. Тільки останнім десятиліттям дослідження з використання і маніпуляціями над ДНК почали стрімко розвиватися. Вже маємо генетично модифіковані продукти й мікроорганізми, генетичні тести для виявлення вроджених захворювань, навіть знаємо повну послідовність генома людини. Усе це стосується ДНК. Однак, можливо, є й інший бік. Чи знаєте ви, що геном людини фактично було перетворено на джерело прибутків і він мало що не став комерційним продуктом? Далі пропонуємо деякі дані щодо цього питання, а також кілька невідомих або не дуже знаних фактів про ДНК.

1. Геном людини ледь не став комерційним продуктом

Тепер уже можна за це не хвилюватися, однак проект із вивчення послідовності генома людини (усієї людської ДНК) перетворився на затяте змагання, у якому суспільні інтереси було протиставлено особистим.

Ці змагання очолював міжнародний консорціум учених і дослідників, які працювали в рамках Проекту геному людини (Human Genome Project, або HGP) при фінансуванні США в розмірі 3 мільярди доларів. Проект створили у 1990 році, а завершити його передбачали через 15 років. Однак виникли певні труднощі.

У 1998 році з’явився приватний проект, фінансований Дж. Крейгом Вентером (J. Craig Venter), президентом компанії “Celera Genomics”. При бюджеті “усього” 300 мільйонів “вічнозелених” учені компанії досягли більшого успіху, ніж HGP, що викликало у лідерів консорціуму лють, особливо коли стала зрозумілою мета “Celera”.

Вони заявили, що збираються запатентувати певні гени і не дозволять ознайомитися з геномом людини громадськості. Натомість планували створити окрему базу даних на своєму веб-сайті і брати плату за доступ до неї.

Заява “Celera Genomics” викликала у лідерів HGP шалене занепокоєння. Обидві команди хотіли виграти це “змагання за геном”, тому в засобах масової інформації все частіше почали з’являтися звіти про досягнення в цій ділянці. З одного боку, робили заяву про свої досягнення, з іншого, їх усіляко заперечували.

Після кількох невдалих спроб об’єднання у лютому 2000 року обидві команди фактично одночасно продемонстрували громадськості результати своїх досліджень. Змагання за геном лише прискорило отримання результатів. Виграли всі.

2. Дослідження ДНК застосовують для ідентифікації ікри

Чи відомо вам, що індустрія виробництва ікри вкрита таємницею? Цієї таємниці не знає майже ніхто. Виробництво ікри упродовж багатьох років регулюється “Договором із міжнародної торгівлі вимираючими видами флори й фауни (CITES)». CITES чітко простежує видобуток ікри в Каспійському морі, на яке припадає до 90% всього світового видобутку ікри, для захисту рідкісних видів риб (наприклад осетрових) від вимирання.

У результаті тест на ДНК став основним методом підтвердження того, що ікру добуто легально. Однак часто результати перевірки ДНК мають плачевні результати.

У 2006 році рибальську компанію в Торонто оштрафували за імпорт ікри трьох рідкісих видів осетрових — білуги, севрюги й осетра, вартість ікри яких досягає $150 за унцію (1 унція = 28,3 г). Як виявилося, це було лише вершиною айсберга індустрії, до якої залучена організована злочинність. Нелегальний видобуток ікри настільки масштабний, що, за попередніми підрахунками, цей “чорний” ринок оцінюють у 200–500 мільйонів доларів.

3. Тисяча доларів — саме стільки буде коштувати повне дослідження ДНК

Чи замислювалися ви, який ваш вигляд усередині, на рівні ДНК? Каліфорнійська біотехнічна компанія “Pacific Biosciences” стверджує, що незабаром зможе скласти повну генетичну карту людини за чотири хвилини й усього за тисячу доларів.

Усе ж поміркуйте про це докладніше. “Pacific Biosciences” пропонує послугу, розробка якої тривала близько 10 років й обійшлася майже в 3 мільярди доларів. А тепер за якісь чотири хвилини або навіть менше ви зможете отримати всі необхідні дані.

Складання генеалогічного дерева сягло справді шалених висот. У січні 2008 року Кноме (Knome) і Пекінський інститут генетики (Beijing Genetics Institute або скорочено BGI) заявили, що можуть виконати повний аналіз генів за 350 тис. доларів. Ви гадаєте, що це дорого? Один анонімний інвестор із Китаю у 2007 році заплатив 1,3 мільйона доларів за те, щоб зробити повний аналіз усіх його генів.

Отже, у чому річ? Витрачати такі шалені кошти на аналіз ДНК тепер досить нерозумно, оскільки більшість учених навіть не знають, де шукати гени, які відповідають за розвиток хвороб у людини. Справді, деякі небезпечні гени вже виявили, проте досліджувати всю структуру генів людини тільки для того, щоб знайти той один-єдиний, який відповідає за ту чи іншу хворобу, це все одно що шукати голку в копиці сіна.

4. Уперше дослідження ДНК дало змогу виправдати людину, звинувачену в убивстві

У 1983 й 1986 роках у невеликому містечку Нарборо (Narborough, графство Лестершир, Англія) знайшли трупи двох дівчат. Розслідування цього вбивства привело до місцевого мешканця Коліна Пічфорка (Colin Pitchfork). Однак до цього за підозрою в убивстві арештували місцевого юнака.

Було очевидно, що хлопець знав деякі деталі одного з убивств і навіть зізнався в одному з них. Повністю не переконавшись у тому, що хлопець скоїв обидва вбивства, експерт-криміналіст доктор Пітер Джилл (Peter Gill) вирішив провести аналіз ДНК сперми, знайденої на місці злочину.

Яким же було здивування слідчих, коли жоден зі знайдених зразків не збігся із пробою, узятою в цього хлопця! Це був перший випадок, коли людину виправдали на основі дослідження ДНК.

Як не дивно, після цього поліція графства взяла зразки крові у всього чоловічого населення трьох найближчих сіл. Однак і після отримання 5000 результатів злочинця не знайшли. Допоміг випадок. Незабаром друг убивці випадково почув, що той підмінив його кров на свою.

Згодом заарештували місцевого булочника, містера Пічфорка, якого засудили до довічного ув’язнення за подвійне вбивство.

Тепер дослідження ДНК є основним інструментом визначення правдивості доказів. Шанс того, що знайдений код ДНК повториться у ще однієї людини, становить приблизно один на мільярд.

5. Як засвідчує аналіз ДНК, Чингізхан був дуже велелюбним

Чингізхан — один із найжахливіших воїнів в історії, був володарем та імператором Монгольської імперії. Як засвідчують дані недавно проведеного аналізу ДНК, дуже імовірно, що він помітно вплинув на збільшення популяції своєї імперії.

У 2003 році міжнародна група з 23 генетиків опублікувала результати своїх досліджень Y-хромосоми 2123 чоловіків із Азії. Відповідно до цього дослідження, близько 8% чоловіків, що проживають на теренах колишньої Монгольської імперії, мають ідентичну Y-хромосому. Y-хромосома передається від батька до сина, від сина до онука, від онука до правнука і т. д.

Подальша екстраполяція результатів засвідчила, що однакову Y-хромосому мають майже 16 мільйонів нащадків.

Незважаючи на різні тлумачення, як могло таке статися, автори вважають, що найбільш імовірним поясненням є плодючість саме Чингізхана. Його імперія простягалася майже на всю Азію, найчастіше він нищив тих, хто намагався йому протистояти, що обмежувало генетичні зміни.

Чингізхан міг узяти собі будь-яку жінку, яку тільки хотів. Також деякі з його синів мали більше ніж по 40 дітей. Зібравши усі ці докази, можна стверджувати, що Чингізхан був найплодючішим чоловіком в історії.

Післямова

Оскільки ДНК є будівельним матеріалом усіх живих організмів, то з розвитком розуміння причин хвороб розпочнеться нова генетична ера, де дослідження ДНК стане настільки ж доступним, як аналіз крові або сечі.

Підготував Федір Юрочко

за матеріалами сайту www.xage.ru